TROJA-CZECH SUP WHITE WATER RACE 2022

První srpnový víkend patřil milovníkům paddleboardů! V pražské Tróji se sešli nadšenci do jízdy na tomto plavidle, ale pozor na divoké vodě! Tomuto sportu se v ČR věnuje stále více a více jezdců, a tak není divu, že se jich na druhém kole seriálu závodů na divoké vodě sešlo bez mála padesát a to včetně devíti dětí do 15 let. Nejmladšímu účastníkovi bylo dokonce jen 7 let!

Nejpočetnější kategorií byli muži, ale paddleboard na divoké vodě láka také holky a ženy, které se s nástrahami kanálu, kde běžně trénují olympijští vítězové na kajacích, popraly na jedničku.

Vše začalo již pátečním tréninkem, který byl důležitý, protože Vltavou v Praze teče nyní přibližně trojnásobné množství vody, než je běžné. Charakter trati tak byl velmi odlišný, než na který jsou místní jezdci zvyklí. To nahrávalo přespolním, neb nikdo neměl podmínky 100% zažité z tréninků z průběhu roku. Vysoký stav Vltavy je způsoben upouštěním Orlické přehrady. Voda tak byla krásně čistá a osvěžující.

Sobotní dopoledne bylo vyhrazeno disciplíně SPRINT, kde jde pouze o nejrychlejší průjezd daného úseku, bez bran, nebo jiných nástrah. Jde o to najít nejrychlejší stopu a správně rozvrhnout síly od startu až do cíle. To se v dětské kategorii nejlépe povedlo Pavlíně Kaňkové z klubu BUDE SPORT ČB, mezi ženami byla nejrychlejší Kristýna Babiánková z KVS TAMBO Praha a muže ovládl Oliver Šmíd z BUDE SPORT ČB.

Po obědové pauze, ve které si mohli závodníci zajít na výtečný gulášek od Adventure menu, byla na programu královská disciplína a tou je bezesporu slalom. Slalom se jede na 2 měřená kola, přičemž to lepší se závodníkovi počítá. Délka trati je přibližně stejná jako u sprintu, ale závodník musí po cestě projíždět povodné i protivodné branky a v případě doteku, nebo minutí sbírá trestné vteřiny. Povodné branky jsou ještě vcelku jednoduché, ale u protivod se mnoho závodníků zapotilo, protože je potřeba zvolit správný náklon a mocně zabrat, aby jezdce přepral sílu proudu Vltavy. Na trati v Tróji takových bran čekalo celkem 15, z toho právě 4 protivodné. Z dětí se mezi brankami nejlépe propletl Jan Merenus ze SUP Maniacs, ženy ovládla opět Kristýna Babiánková a muže Jan Merenus starší (táta Jendy). Po krátké pauze následovala ještě divácky velmi oblíbená disciplína MASOCROSS, který je opravdu spíše show než závod. Nesmíme se však nechat pomýlit, jde o jednu z nejnebezpečnějších částí celého víkendu, kdy se všichni jezdci najednou vrhnou do trojského kanálu, a to v celé délce trati, včetně náročných válců a peřejí. O kontakty není nouze, proto se závodu neúčastní děti a ani většina žen. Z přibližně 30 jezdců se na konci z vítězství radoval Ondřej Štětka z BUDE SPORT ČB.

Na sobotu toho bylo až moc, proto se všichni sportovci těšili na večerní program, který zpestřily kapely Neřvi na mě a Bikiny Karneval. V pauze mezi kapelami proběhlo dílčí vyhlášení výsledků slalomu a sprintu. Poté následovalo již jen přátelské posezení u ohně a ochutnávka speciálního piva z pivovaru BOARD, který byl dalším ze sponzorů akce.

V neděli ráno se závodníci probudili opět do prosluněného dne s očekávám poslední disciplíny, kterou je boardcross. V této kategorii startují vždy 4 jezdci najednou a na trati musí otočit 4 bójky, protivodné i povodné. První dva v cíli postupují do dalšího kola. Mezi muži stanulo na startu 16 jezdců, kteří se kvalifikovali sobotním sprintem. K tomu 8 žen a 8 dětí. Po celou dobu jsme byli svědky drsných soubojů, ale je potřeba připomenout, že vždy v rámci fair play. Diváci mocně povzbuzovali své favority a trenéři vymýšleli taktiku jak na průjezd trati, tak osobní souboje svých svěřenců. Pokud jsme zmiňovali fairplay, tak je zde potřeba ještě připomenout výkon Olivera Šmída, který v crossu odstoupil z druhého místa poté co neudržel závodní nadšení a část trati v bojovém nasazení prošel po dne kanálu a tím získal výhodu nad svými soupeři na protivodné brance. Byl to ze začátku smutný moment, který ale prokázal, že v SUP komunitě jsou fér chlapi, kteří dokážou přiznat chybu a před Oliverem nezbývá než smeknout. Děti ovládl opět Jan Merenus, ženy Kristýna Babiánková a mezi muži se zlatou medailí blýskl Honza Rott z TAMBO team Praha. Nezbývalo než sečíst výsledky a vyhlásit celkové vítěze, kteří se mohli těšit na parádní ceny od TAMBO-sup.com, výrobce paddleboardů, Hiko.cz – výrobce vodáckého oblečení, Gumbies.cz – parádní outdoorové žabky, nakladatelství Paseka, které naše jezdce vzdělá, Pivovaru BOARD, Adventure Menu se svými instantními pochoutkami a G-code výrobce nejlepších SUP trofejí a jiných 3D specialit. Záštitu nad celou akcí převzal Český svaz kanoistů a jeho sekce SUP-paddleboardingu.

Absolutní vítěze si můžeme přečíst níže:

Muži:

1

Honza

Rott

Tambo team z.s.

2

Jan

Merenus

SUP Maniacs

3

Tomáš

Vaněček

BUDE SPORT ČB

 

Ženy:

1

Kristýna

Babiánková

KVS Tambo team Praha

2

Julie

Havlíková

LAMA team

3

Kateřina

Ostrejšová

Tambo Team

 

Děti:

1

Jenda

Merenus

SUP Maniacs

2

Richard

Čermák

BUDE Sport

3

Tomáš

Bačina

SUP Maniacs

 

Děkujeme organizačnímu teamu z Prahy – TAMBO team z.s., sponzorům, ale hlavně všem závodníkům, kteří do Tróji přijeli a užili společně celý víkend.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.