Uložení paddleboardu na zimu

S příchodem října to řeší mnoho jezdců. Co se svým SUP miláčkem na zimu, aby na jaře byl ready k pádlovacím projížďkám?

U nafukovacího máme několik možností. Vzhledem k materiálu jde říct, že i v zimě přežije board prakticky cokoliv. Jsou ale možnosti uložení lepší a možnosti horší. Co můžete pro svého miláčka udělat nejlépe, je očištěný a suchý paddleboard uložit na suché, teplé a temné místo. Plovák nejlépe uložit na rovnou podložku a nafouknout jej tak, že akorát dostane tvar, tedy nějakých 4-8 psi. V případě vyndavací finy tuto vyndáme, pokud jsou finy na pevno, tak na ně můžeme navléci ochranné balónky z výroby, nebo se tím netrápit a to, že se ohnou řešit pak na jaře, rozhodně to není něco, co by plovák poškodilo.

Druhou nejvhodnější možností je uložit plovák vyfouknutý někde doma ve skříni. V malém bytě asi nejčastější řešení. V tomto případě sbalíme plovák trochu na volno, tak aby nevznikaly ostré sklady.

Alternativní uložení je například nafouknutý pod strop na nějaké závěsy. Jednak tím ušetříte místo ve skříni a také každá návštěva hned uvidí, že v bytě bydlí paddlboarďák, nebo paddleboardistka. Plovák zavěsíme u špičky i paty a to ploutvičkami dolů.

Pokud nemáte možnost uložit plovák v teple a hrozí v zimě promrznutí, tak ani toto není zásadní problém, jen se zmrzlým plovákem nemanipulujte a rozmotejte jej až poté co budou teploty bezpečně nad nulou.

Když bych to vzal popořadě co je nejlépe zajistit, tak je to:

  1. Zajistit paddleboard před myšmi
  2. Zajistit paddleboard před vysokou vlhkostí
  3. Zajistit paddleboard před přímým slunečním světlem
  4. Zajistit paddleboard před promrznutím
  5. Skladovat paddleboard rozmotaný
  6. Skladovat paddleboard mírně nafouknutý

SUP, paddleboard, TAMBO, jak uklidit SUP na zimu

Drobné triky/tipy:

Myši mají, nevíme proč, PVC velmi rády a v útrobách SUPů si často dělají hnízda. Toto bohužel plovák nenávratně poškodí.

 

Neodsolený plovák z výletu k moři má tendenci velmi snadno vlhnout a chytat plísně. Proto jej před uložením omyjte sladkou vodou a usušte.

 

Středové poutko s měkkým neoprenem usychá nejdéle. V natěsno sbaleném plováku snadno zasmrádne.

 

Kočky mají rády EVA deck paddleboardu jako škrabátko, proto pokud máte tohoto mazlíka doma, tak ho ke svému prknu nepouštějte.

 

PÁDLO:

Pádlo nejlépe skladujte suché a odsolené. V případě vícedílného pádla skladujte jednotlivé části zvlášť. Plastové spojky na pádle nechte v otevřené poloze, aby se zbytečně plast nenamáhal. Pádlu prospěje, pokud šrouby na něm očistíte a ošetříte nějakým olejíčkem (pozor, opravdu jen malé množství, aby se zbytky nedostaly na žerď, to by pak na jaře klouzalo).

 

PUMPA:

Pokud na to máme čas a chuť, pumpu před zimou rozebereme, vyčistíme a namažeme speciální vazelínou. Na jaře pro jistotu ještě jednou promažeme gumové O kroužky. Pumpě tím výrazně prodloužíme životnost. Jak na to si ukážeme někdy později ve videu, nebo speciálním článku.

 

 

              Ahoj u vody, Honza Rott 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.