Jak se obléct na paddleboard v chladnějším období

V dnešní době se stále více lidí vydává na vodu s paddleboardem v chladnějším období. Ať už jde o relaxaci nebo sportovní aktivitu, je důležité mít na sobě vhodné funkční oblečení, zejména v období, kdy je voda ještě stále chladná.

V každém případě je důležité myslet na svůj tepelný komfort a pohodlí, proto je výběr vhodného oblečení naprostý základ. Při vodních aktivitách by měl být suchý oblek nebo jiné vhodné oblečení vždy na prvním místě, abyste se mohli plně soustředit na svou aktivitu a užít si zážitek z vody a nemyslet celou dobu na to, co by se stalo, kdybych se náhodou vykoupal.

Na pádlování v jarních měsících je vhodné zvolit spíše funkční oblečení či specializované oblečení, v podobě suchých obleků, které vám umožní pohodlný pohyb a současně vás ochrání před chladem. Například suché obleky HIKO Valkyrie nebo Odin. Tento vodotěsný oblek chrání tělo před vodou a díky použitému materiálu vás udrží v suchu i pokud náhodou spadnete do vody.

Volba vhodného oblečení je závislá na stylu a typu pádlování. Pokud jste vyznavačem fitness pádlování na hladké vodě, bude pro vás vhodnější spíše prodyšné funkční oblečení podobné tomu na běhání. Vhodnou kombinací pro jarní pádlování může být například neoprenové triko s dlouhým rukávem HIKO Shade, kalhoty HIKO Lars a boty Hiko Surfer. Pokud jste vyznavačem divokovodního pádlování, kde musíte počítat s častým koupáním, určitě bude lepší zvolit již zmiňované suché obleky či silnější  neopreny.

Při paddleboardingu je nejdůležitější zvolit také vhodnou obuv, která chrání nohy před chladem. Zároveň vám boty poskytnou lepší trakci na paddleboardu, což zlepší vaši stabilitu a sníží riziko pádu do vody.

Mezi vhodné boty pro paddleboarding v chladné vodě patří neoprénové boty HIKO Surfer či o něco teplejší HIKO Golem s dobrými izolačními vlastnostmi a výbornou protiskluzovou podrážkou. Pokud však preferujete větší pohodlí a flexibilitu, můžete zvolit klasické sportovní boty, které jsou však vhodné do teplejšího počasí. Velmi důležité je také zvolit správnou velikost boty, neboť pokud vyberete menší velikost, bota tím ztrácí značnou část izolačních vlastností, protože se vám v botě nebude správně prokrvovat noha.

Neméně důležitým doplňkem jsou také plovací a záchranné vesty, které vás udrží bezpečně nad vodou, obzvláště při pádu do studené vody není nic výjimečného, že člověk dostane šok a může snadno zpanikařit a začít se topit. Na vyjížďky po klidné vodě bohatě dostačí lehké turistické vesty HIKO Swift nebo Stamina. Hodláte-li však sjíždět rozvodněné toky či umělé slalomové tratě, rozhodně se poohlédněte po helmě a především vestě robustnější konstrukce např. HIKO Mikmaq či Guardian, které mají větší výtlak a jsou vyvinuty přímo pro použití v takovýchto podmínkách.

 Pokud si i po přečtění tohoto článku stále lámete hlavu, co si obléknout, neváhejte se na nás obrátit a my Vám s vhodným výběrem rádi pomůžeme.

 

Brzy na vodě ahoj...

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.