Uložení paddleboardu na zimu

S příchodem října to řeší mnoho jezdců. Co se svým SUP miláčkem na zimu, aby na jaře byl ready k pádlovacím projížďkám?

NAFUKOVACÍ PLOVÁK

U nafukovacího paddleboardu máme několik možností. Vzhledem k materiálu jde říct, že i v zimě přežije board prakticky cokoliv. Jsou ale možnosti uložení lepší a možnosti horší. Co můžete pro svého miláčka udělat nejlépe, je očištěný a suchý paddleboard uložit na suché, teplé a temné místo. Plovák nejlépe uložit na rovnou podložku a nafouknout jej tak, že akorát dostane tvar, tedy nějakých 4-8 psi. V případě vyndavací finy ji vyndáme, pokud jsou finy na pevno, tak na ně můžeme navléci ochranné balónky z výroby, nebo se tím netrápit a to, že se ohnou řešit pak na jaře, rozhodně to není něco, co by plovák poškodilo.

Druhou nejvhodnější možností je uložit plovák vyfouknutý někde doma ve skříni. V malém bytě asi nejčastější řešení. V tomto případě sbalíme plovák trochu na volno, tak aby nevznikaly ostré sklady.

Alternativní uložení je například nafouknutý pod strop na nějaké závěsy. Jednak tím ušetříte místo ve skříni a také každá návštěva hned uvidí, že v bytě bydlí paddlboarďák, nebo paddleboardistka. Plovák zavěsíme u špičky i paty a to ploutvičkami dolů.

Pokud nemáte možnost uložit plovák v teple a hrozí v zimě promrznutí, tak ani toto není zásadní problém, jen se zmrzlým plovákem nemanipulujte a rozmotejte jej až poté co budou teploty bezpečně nad nulou.

Když bych to vzal popořadě co je nejlépe zajistit, tak je to:

  • Zajistit paddleboard před myšmi
  • Zajistit paddleboard před vysokou vlhkostí
  • Zajistit paddleboard před přímým slunečním světlem
  • Zajistit paddleboard před promrznutím
  • Skladovat paddleboard rozmotaný
  • Skladovat paddleboard mírně nafouknutý

SUP, paddleboard, TAMBO, jak uklidit SUP na zimu

Drobné triky/tipy:

Myši mají, nevíme proč, PVC velmi rády a v útrobách SUPů si často dělají hnízda. Toto bohužel plovák nenávratně poškodí. 

Neodsolený plovák z výletu k moři má tendenci velmi snadno vlhnout a chytat plísně. Proto jej před uložením omyjte sladkou vodou a usušte. 

Středové poutko s měkkým neoprenem usychá nejdéle. V natěsno sbaleném plováku snadno zasmrádne. 

Kočky mají rády EVA deck paddleboardu jako škrabátko, proto pokud máte tohoto mazlíka doma, tak ho ke svému prknu nepouštějte.

 

PÁDLO:

Pádlo nejlépe skladujte suché a odsolené. V případě vícedílného pádla skladujte jednotlivé části zvlášť. Plastové spojky na pádle nechte v otevřené poloze, aby se zbytečně plast nenamáhal. Pádlu prospěje, pokud šrouby na něm očistíte a ošetříte nějakým olejíčkem (pozor, opravdu jen malé množství, aby se zbytky nedostaly na žerď, to by pak na jaře klouzalo).

 

PUMPA:

Pokud na to máme čas a chuť, pumpu před zimou rozebereme, vyčistíme a namažeme speciální vazelínou. Na jaře pro jistotu ještě jednou promažeme gumové O kroužky. Pumpě tím výrazně prodloužíme životnost.

 

 

              Ahoj u vody, Honza Rott 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.